Islamic Widget

Saturday, May 18, 2013

aku dan multazam satu perjalanan tetamu tuhan

dalam kesibukan nak final exam utk sem nie rase gatal-gatal tgn nk update blog laaa pulak..hehehhehehe lame betol x mengupdate..bizi kottt.... :P okeh kali ni ak nk share satu cerita yg ak rase sangat kagum dgn kuasa ALLAH SWT...kejadian nie berlaku masa ak form 4 first time ak g umrah...ceritanie mmg ada bersangkut paut dgn multazam...(dpt idea ni pon pasal org duk bising2 si sepol bukori gitau diae sumpah2 depan multazam) gitewww...

sebelum tu nak tanya sume kenal tak apa itu multazam???...multazam nie nama satu bahagian yang menjadi dinding binaan Kaabah..keduaukan multazam adalah antara hajarul aswad dan pintu kaabah..




nie contoh gambar lokasi multazam...okeii..

ceritanya begini la lebih kurang...dah ingt2 lupa dah...masa tu malam pas mgrib...besanya antara mgrib n isyak tu x balik hotel...duk masjid jee tawaf sunat or duk lepak atas tangga masjid haram tu tgk2 gelagat org tawaf...mse tu pembinaan masjid baru nk start...tengah kosongkan hotel2 lama sekitar masjidil haram..bukan mcm sekarang.....back tu da story..mak ak ajak balik bilik katanya nk kemas2 barang bwk turun lobi hotel da nk balik....ak gitau laaa brg2 sume dah kemas tggu nk wat turun bawah je..ak mls sebenany nk g balik...klo boleh nk habiskan masa kt masji haram tu..nk duk situ puas2...xthu bila lagi dijemput semula....mak ak balik laaa hotel ngan ayah ak....ak duk masjid x nak balik...duk mengelamun kt dlm masjid tup tup org dah azan isyak....cpt mse berlalu..kalo boleh ak nk lambatkan masa nk stay sana lagi....xnak balik...solat sunat sebelum isyak hti x tenang....xnak rasany tingglkan tanah haram....masa semayang isyak da x leh tahan daaaah...jatuhh jugak mase tgh solat..bukan sbub apa..bub masa utk balik dh makin hampir.....mase tu ak hrap imam baca surahh panjang2 ponn xpe....(slalunya kt m'sia xmcm ni)....selesai solat isyak...jumpe mk n ayah ak...dia pon ajak laa tawaf wida' aka tawaf selamat tinggal...tawaf penghabisan..tawaf bye bye...tawaf terakhir...so on laa bnyk nama dia.. ak jnji nk jumpe balik diaorg kt kawasan depan lobi hotel.....
perasaan sedih dtg dari mula-mula ak tawaf sampai laaa habis 7 pusingan.....rasa berat hati nk tinggalkan tanah haram....nk tinggalkan MH (MH sgktan utk Masjidil Haram okehh)...tawaf punyer tawaf akhrny siap laaaaaa 7 pusingan....pastu ak g la semayang sunat tawaf kt belakang maqam ibrahim......

 
gambar maqam ibrahim.....tu laaa bnda yg ader dlm binaan kuning tu

tibe tibe rase nk g kt kawasan multazam...kawasan nie mmg famous dgn "traffic jam".... multazam letakny kt kawasan antara pintu kaabah ngan hajar aswad....ak duk jauh sikit sambil2 bace doa lps tawaf wida'...mse doa tu mmg xleh tahan da....dia punyer sedih fuhhh.....sape2 yg penah ke sana jeee yg tahu......lagi sadisss dari sedih mcm nk clash ngan awek (hahahhahah aderrr awekk kerrrrrrr)....depan ak mmg sesak giler..xcaya multazam nie sesak..haaa tgk kt bawah niii 

 

mse ngan doa tiba-tiba ak rase mcm ader orang tolak aku dari belakang.......ak tgk belakang ader sorang pegawai  MH....jubah putih...kot imam yg slalu pakai tu kaler coklat..ak ingtkan dier marah ak block jalan org...ak ke belakang sikit lagi....pasti dier tolak kali kedua..kali nie kuat giler...ak tertolak ke depan..mase ak tertolak ke depan, tiba-tiba orang yg sesak dekat multazam tu keluar...terusss ak tnpe kena block jalan kontrol ayu sikit terussssss rapat ke multazam...sangat2 hepi...seb baek buleh kontrol lagi kayuanku....sinat berdoa di multazam kita kena rapatkan dada dan pipi ke dinding kaabah..jado ak buat laa mcm tu...dalm doa tu ak mintak apa2 yg ak nak......tempat mustajab doa kott..giler ko xnak mintak apa yg dipemdam dalam hati sanubari selama ni..hahahahahahahah.....dalam doa salah satu ak mintak nk datang lagi MH lagi dua tahun.....(siap kasi tempoh lagi tuu).....pas doa keluar masjid....jalan mengundur ke belakang bub xnk mata nie terlepas dari pndang kaabah..hehehehhehe sampai depan pintu MH.....temenung tgk ke dalam masjid...."bila lagi ak akn sampai cni"....ya allah mkbulkan laa lagi dua tahun ak sampai bni lagi"...lebeh kureng laaa ak ckp mcm tu.....pastu g hotel org sume dh siap..tggu bas amgkut brg pastu gerak ke jeddah..airport antara bangsa raja abdul aziz...gituuuu haaaaaaaaa kt tempat kauuu ader!!!!!????xde kannn..... :P..pastu berterbangan laa aku semula ke malaysia....mase sampai atah madinahh captain kapal terbang tu gitau...lagi 10 minit kita akan terbang melalui  Madinah..sape2 yg duk sebelah kiri kapal terbang akn dapat tgk Masjid Nabawi....alhamdulillah ak laa tuu duk sebelah kiri...tepi tingkap pulak tuuu dikkk..hahahhh dpt laaa tgk..siap2 snap2 gamba lagi....mmg betul masjidil haram dan masjid nabawi nampak bercahaya kt atas sana....sume tmpt lain warna coklat...sampai jee turn dua masjid tuu tiba2 jadi kaler putih...hehehehehheehh kuasa ALLAH sume tu.....ok lahhh tu sajeeee utk cerita kali ni....sebagai kesimpulan...alhamdulillah dua tahun lepas tu ALLAH jemput lagi ak kesana....alhamdulillah tq ALLAH....

(^_^)